Харман кая става голямата ни туристическа атракция Стремим се общината ни

...
Харман кая става голямата ни туристическа атракция Стремим се общината ни
Коментари Харесай

Илкнур Кязим: Момчилград може да даде новите шампиони на България

Харман кая става огромната ни туристическа атракция  Стремим се общината ни да се развива с ускорени темпове Предстои ни да изградим туристически информативен център в Момчилград Заедността е моделът на локалната власт в цялата област Кърджали Проведохме първия фермерски фестивал в района, с цел да презентираме Родопите Подменяме осветлението по всички улици на Момчилград и в още 7 обитаеми места Имаме отлична противоречива и хотелска база за подготвителни лагери на наши и задгранични клубове, споделя кметът Илкнур Кязим в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
 

- Г-жо Кязим, Момчилград е динамично разрастваща се община, която мисли за младежите и децата. Миналия месец се организира обичайна самодейност Плувно лято. Какви условия за живот и работа предоставяте на младите фамилии, с цел да останат в града и да работят за развиването му?
-->
- Плувното лято е единствено една от самодейностите, които са неизменима част от целите ни за развиването на децата на Момчилград. Подобни начинания организираме през цялата година. Като образец ще посоча занималните през летните месеци, които обгръщат над 200 деца. Наложихме и практиката годишно да се организират профилактични медицински прегледи от експерти, като задачата е ранно разкриване на скрити болести и навременното им лекуване. През последните години общината подкрепя финансово млади фамилии с репродуктивни проблеми за инвитро-процедури.

Стремежът ни е Mомчилград да продължи да се развива с ускорени темпове, като се основават по-добри условия за живот на жителите на общината. Тук желая да отбележа, че постоянно сме откликвали на упованията и проблемите на бизнеса. Разбирането ни е, че институционалната поддръжка на локално равнище води до развиване на частния бранш и респективно основаването на работни места и по-добри условия на труд. Добрият разговор с бизнеса най-добре пролича по време на пандемията, когато дружно намерихме способи да помогнем на нуждаещите се от помощ стотици жители. Естествено, за нас е извънредно значимо да създадем и тези удобни условия, които да накарат локалния бизнес да разшири своя обсег точно в рамките на Момчилград.

- Залагате извънредно доста на развиването на спорта. Спортният комплекс " Наим Сюлейманоглу " е една от гордостите на града. Много момчилградчани са записали имената си в българската и международната спортна история - Петър Стойчев, Даниела Гергелчева, Наим Сюлейманоглу, Халил Мутлу. Какви нови планове предвиждате?

- Момчилград се гордее със своята спортна история и с всички тези спортисти, които са популяризирали града и общината ни по света. Имената, които изброихте не са единствено спортисти от национално равнище, а международни величини, с които се гордеем всички. Това естествено ни задължава освен да построяваме спортни бази, само че и да създадем най-хубавите условия за спорт в тях. Защо не, от Момчилград да излязат новите първенци, които да последват пътя на Петър, Даниела, Наим и Халил. Вдигането на тежести и тенисът на маса са със съществени обичаи в Момчилград. В петте спортни клуба в Момчилград, които общината подкрепя, целогодишно са обхванати близо 200 деца. Сред тях имаме доста национални първенци, даже и участници в европейски шампионати. Още доста можем да приказваме за изискванията на спорт в Момчилград. Но ние мислим и за развиването на туризъм, фокусиран върху спорта. Както казахте имаме страхотни бази като спортните комплекси " Наим Сюлейманоглу " и " Родопи ". От няколко години насам футболни тимове от Първа лига, измежду които кърджалийският " Арда " организират своите подготвителни занимания на нашия стадион и остават на лагер в нашите хотели. Спортният комплекс " Наим Сюлейманолу " сполучливо семейства на национални надпревари по тенис на маса и за деца, и за ветерани. Защо тук да не се организират и подготвителни лагери на клубове от България и други страни.

- Момчилград е емблематичен образец за заедност. Хората са дружно на площада на всеки важен празник. Това ли е визитната картичка на града?

- Заедността е оня код, който задаваме освен от Момчилград, само че и от цялата област Кърджали. Смело мога да кажа, че съм привилегирована да пребивавам измежду хора, за които добросъседството, толерантността и взаимното съгласие, са метод на живот. Затова всяка година по време на религиозни празници, а и освен, мюсюлмани и християни сядат на обща софра, както са го правели в предишното. Ние споделяме както празниците си, по този начин и несгодите. Важно е постоянно да пазим човещината и да се поддържаме взаимно. Това е и моделът на локалната власт - наред с построяването на инфраструктура и облагородяването на обитаемоте места, да се сплотяват всички жители, без значение от техния етнос, вяра и език.

- Един от огромните Ви цели е развиването на туризма. Момчилград разполага с куп Чудеса, които притеглят туристите - Археологическия комплекс край село Татул, Вкаменената гора, Дамбалъ и други Как се разви културно-историческият туризъм през последните 4 години и какви са вероятностите?



- За нас е извънредно значимо да надграждаме постигнатото през годините в областта на туризма. Наясно сме с капацитета на Източните Родопи. Затова възобновихме археологическите разкопки на светилището на Орфей край село Татул през 2022 година. Усилено работим, с цел да може това мистично кътче на Родопите да стане още по-интригуващо за посещаване. Следващата ни стъпка в развиването на историческия туризъм ще бъде разработването  различен обект, който е един от най-изумителните и загадъчни места в планината на Орфей - мегалитмия комплекс Харман кая, именуван още българския Стоун хендж. Първата стъпка за това към този момент е направена с построяването на екопътека, преминаваща през едни от най-атрактивните забележителности в региона, измежду които Вкаменаната гора, която е на 30 милиона години. Пътеката минава в региона на Харман кая и приключва край религиозния комплекс " Елмалъ баба теке ", където съгласно легендата са заровени ръцете и очите на Фатима, дъщерята на пророка Мохамед. Освен екопътеката реализирахме още един обект - емблематичния лесопарк " Момчи левент ", където беше възобновена изцяло туристическата инфраструктура. Предстои ни да изградим туристически информативен център в Момчилград и да го превърнем в първокласен и конкурентоспособен артикул, с който да привличаме още повече туристи.

Бих желала да насоча вниманието Ви и към останалите типове туризъм, които имат огромен капацитет в Родопите и за които община Момчилград си слага цел да ги развие.

Фокусираме се върху фестивалите. В началото на лятото в подножието на лесопарк " Момчил левент " организирахме първия фермерски фестивал в района с концепцията да презентираме Родопите. В продължение на два дни поданици и посетители на Момчилград имаха опция да видят автохтонни породи, оживели епохи, които се отглеждат в региона. Фермери имаха опцията да показват типични родопски артикули, приготвени от екологично чисти първични материали, което провокира жив интерес у посетителите на фестивала. Точно по тази причина сме решили с построяването на новия общински пазар, което следва, да сложим началото на кулинарен фестивал, тъй като Момчилград е прочут с отличните си готвачи и неповторимите си предписания, които са комбиниране на традициите в България Турция и Гърция. Организираната от нас интернационална среща на момчилградчани, която това лято се организира за 14-ти следващ път, единствено през последните две години, с изключение на момчилградчани от целия свят, притегли и десетки хиляди души от района и страната. Няма по какъв начин да не загатна и за обичайния музикален фестивал " Нощта на Орфей ", който се организира в подножието на светилището на Орфей край село Татул.

Вярвам, че това ще популяризира бранд Родопи, ще разпространява общината ни и ще е в поддръжка на локалния бизнес.

- За да се развива туризъм, най-важна е свързаността - пътищата и инфраструктурата. Какво е положението на инфраструктурата в община Момчилград и от каква поддръжка от страната имате потребност?

- Приоритетът ни е да осигурим по-качествен живот на нашите съграждани, без значение къде живеят те. За страдание, не същото внимание към дребните обитаеми места обръща страната. Последните години на политическа рецесия и неналичието на разговор сред институциите оказаха най-негативно въздействие върху обществото. Добрите решения се намират в разговор и изискват взаимно почитание сред институциите. При срещите ни с хората от другите обитаеми места поставените проблеми пред нас са най-вече измежду целите на страната - републикански пътища и водоснабдяване. Местната власт е онази институция, която е най-близко до жителите, по тази причина ние ще продължаваме да настояваме за решаването на тези проблеми. Вярвам, че в хилядите страници отчети, концепции и разбори към този момент няма да липсват хората, чийто живот зависи от ясни и съответни решения, от бързи и верни дейности.

- Измина извънредно дълъг мандат, съпроводен от разнообразни рецесии - здравна, политическа, дори и финансова. Какви са новите Ви цели?

- Приключващият мандат на локалната власт мина през поредност катаклизми, естествени бедствия и трагични произшествия. Към тях историята добави и тестванията на война, която се води близо да нашите граници. Ще продължим да се водим от разбирането да докоснем душата на всеки един наш съгражданин, с цел да решаваме дружно проблемите им.

Община Момчилград има планова подготвеност, с цел да кандидатства и да осъществя планове, всеки от които е директно обвързван с подобряването на изискванията на живот и основаването на благоприятни условия за привличане на нови вложения. Като образец ще посоча плана за подмяната на тротоарните плочи и бордюри на улица " Маказа ". С реализирането му ще възобновим напълно двете най-дълги улици на града. В началото на мандата това се случи с най-дългата улица " Гюмюрджинска ". Освен това бяха сменени всички остарели и неефективни осветителни тела. Предстои по всички улици на Момчилград и в още 7 обитаеми места да бъде сменено осветлението с съвременни лед осветителни тела. Цялостно възобновяване на всички улици направихме и в най-големия квартал " Единадесети ". Предстои преасфалтирането на още 4 улици в Момчилград и на пътища в 5 села. В напреднал стадий сме с построяването на нов общински пазар, а имаме подготвени планови оферти за изцяло възобновяване на градския площад и превръщането на остарялото кино на града в експоцентър за изкуство и просвета.

Вярвам, че опциите пред нас да благоустроим Момчилград и останалите обитаеми места в общината ни са доста - и в Програмния интервал 2021 - 2027, и в Плана за възобновяване.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР